Blog over glas en ramen

De glaszetter

Het kan iedereen overkomen: het veroorzaken van schade aan een ruit. Vooral als het een enkel glasruitje betreft, wil deze nog wel eens sneuvelen. Als men handig is, is het soms mogelijk om het glas zelf te vervangen, maar dikwijls moet er dan een glaszetter ingehuurd worden die de schade kan herstellen en een nieuwe ruit plaatst. Ook het wat gespecialiseerde werk, zoals enkelvoudig glas vervangen door dubbelzijdig glas moet door hem gebeuren. 


Wat doet de glaszetter? 

Een glaszetter kan in dienst zijn van een glaszettersbedrijf, maar ook vele schildersbedrijven plaatsen standaard glas. Hij kan ingezet worden om schade te herstellen van kapotte ruiten van woningen, scholen en andere gebouwen, maar ook in de bouw is hij nodig, voor het plaatsen van glas in nieuwe woningen. Ook het plaatsen van dubbel glas, wat standaard tegenwoordig al in de nieuwbouw gebeurt behoort tot zijn taken. Daarbij moet hij secuur het oude glas eruit halen en de nieuwe kozijnen met dubbel glas plaatsen. Ook al wordt enkel glas niet veel geplaatst, toch moet hij ook daar de techniek van kennen. Een glaszetter dient secuur en netjes te werken. Als hij glas moet afmeten, moet dit op de millimeter nauwkeurig gebeuren, anders past het glas niet meer. Ook het verwijderen van oud glas en het plaatsen van nieuw glas moet secuur gebeuren om te voorkomen dat hij snijwonden oploopt. Dubbele beglazing zit vaak in een kozijn, dus dat kan best zwaar zijn om te plaatsen. Ook op grote hoogte moet glas geplaatst worden, dus hij mag geen last hebben van hoogtevrees en met gemak op een steiger durven te staan.


Benodigde kennis

De glaszetter moet de nodige kennis hebben over het plaatsen en verwijderen van glas, maar ook moet hij alles weten over de verschillende soorten glas die er verkrijgbaar zijn. Hij moet een simpel glasplaatje van kunnen plaatsen en moet weten wat hoogrendement glas is. Kennis over de verschillen tussen HR+ en HR++ moet voor de glaszetter geen probleem zijn. Hij moet weten dat HR+ glas bestaat uit twee glazen met een spouw gevuld met lucht en dat bij HR++ de spouw juist gevuld is met gas. Enige bouwkundige kennis is ook handig, omdat hij toch ook glasplaten met een glaslatje moet vastzetten en soms de insparingen in het kozijn met een beitel wat moet verbreden als het niet helemaal past.


Opleiding

Een echte beroepsopleiding tot glaszetter bestaat niet. Het beste is het om een opleiding tot schilder te volgen. In deze opleiding leert men standaard ook hoe men glas kan plaatsen. Daarnaast is het vooral veel kennis in de praktijk opdoen en veel van je collega's leren. Er bestaan wel cursussen voor glaszetter, dus voor de extra benodigde kennis is het niet verkeerd een dergelijke kortlopende cursus te volgen.

Op zoek naar een glaszetter die werkzaam is in de regio Amsterdam? Kijk dan op DQ Glas


Delen